loader image

Hypertensie

Bloeddruk is de druk die door het bloed wordt uitgeoefend op de vaatwanden terwijl het er doorheen stroomt. Deze druk wordt gemeten met een pneumatische manchet die de arm samendrukt en geleidelijk laat leeglopen. De bloeddruk kan worden gemeten door een arts of door de patiënt zelf.

Het wordt gemeten in millimeter kwik (mmHg) en wordt uitgedrukt in twee getallen:

  • De maximale druk die door het bloed op de vaatwand wordt uitgeoefend op het ogenblik dat het bloed uit de linker hartkamer wordt gespoten tijdens de samentrekking ervan (systolische druk);
  • De minimumdruk wanneer de linker hartkamer in rust is, volledig ontspannen (diastolische druk).

Bloeddruk is zeer variabel in de loop van 24 uur.

Het is meestal laag ’s nachts en tijdens rustperiodes overdag. Het stijgt al vóór het ontwaken en vertoont min of meer significante pieken tijdens de dagelijkse activiteiten.

Voor een volwassene is een optimale bloeddruk lager dan 120/80 mmHg.

De bloeddruk wordt aanvaardbaar geacht wanneer hij niet hoger is dan 140/90 mmHg. Indien zij deze waarde overschrijdt, wordt de diagnose hypertensie gesteld.

Als u andere risicofactoren hebt, ligt de aanvaardbare bloeddrukgrens lager. Zo wordt bijvoorbeeld aanvaard dat de bovengrens voor iemand met diabetes 130/80 mmHg is.

Hoge bloeddruk is niet ongewoon in geïndustrialiseerde landen. In feite treft het ongeveer 1 op de 4 mensen. In België zijn er bijna 2.500.000 mensen met hoge bloeddruk. Daarvan worden er slechts 1.250.000 gediagnosticeerd en slechts 625.000 behandeld voor hypertensie.

Hoge bloeddruk is een aandoening die zich in de meeste gevallen en gedurende lange tijd in stilte ontwikkelt. Het is een “stille” ziekte en de persoon met hoge bloeddruk voelt zich niet ziek.

Hoge bloeddruk predisponeert :

  • Hart- en vaatziekten zoals hartaanvallen en beroertes (de twee belangrijkste doodsoorzaken in België);
  • Op nierfalen.

Samen met andere risicofactoren kan hypertensie de kans op een hartinfarct of beroerte met een factor 2 tot 3 verhogen. Deze situatie van opeenstapeling van verschillende risicofactoren, ook al is zij niet erg uitgesproken, is zeer gevaarlijk en komt helaas zeer vaak voor.

Zonder cumulatie met andere cardiovasculaire risicofactoren blijft het aan hypertensie verbonden risico relatief bescheiden zolang de bloeddrukwaarden niet hoger zijn dan 160/100 mmHg.

Vele studies hebben aangetoond dat behandeling van hypertensie de kans op hart- en cerebrovasculaire problemen vermindert. De cijfers zijn weliswaar geruststellend, maar geven duidelijk aan dat behandeling het risico niet vermindert tot het niveau van mensen die nooit hoge bloeddruk hebben gehad. Dit onderstreept het belang van het onderzoeken en behandelen van andere geassocieerde risicofactoren.

Alleen door systematisch de bloeddruk te meten bij elk medisch contact kan hoge bloeddruk worden opgespoord. Er zij op gewezen dat de frequentie van hypertensie toeneemt met de leeftijd en 60% van de bejaarden treft.

  • Verandering van levensstijl – actiever worden, stoppen met roken, minder zout eten, weer een gezond gewicht krijgen, enz.
  • Behandeling met medicijnen – als deze veranderingen onvoldoende zijn, wordt overgeschakeld op antihypertensiva en vaak is een combinatie van twee of meer medicijnen nodig om de bloeddruk effectief onder controle te houden.