De weg van het bloed
Het bloed stroomt langs een onveranderlijke weg die wordt geregeld door de samentrekkingen van het hart en een stel eenrichtingskleppen die terugstroming voorkomen.
Het beginpunt van het circuit is de linker hartkamer, het meest gespierde deel van het hart.
Tijdens de samentrekking van de linker hartkamer wordt het bloed in het arteriële netwerk gespoten en bereikt vervolgens achtereenvolgens het capillaire en het veneuze netwerk. Tijdens deze reis geeft het bloed geleidelijk zijn zuurstof en de suiker af die nodig zijn voor de goede werking van de organen en recupereert het de verschillende afvalproducten die door de cellen van ons lichaam worden geproduceerd, waaronder kooldioxide.
Het veneuze netwerk is verbonden met één van de twee rechterkamers van het hart, de boezem. Het bloed dat in de boezem komt, wordt vervolgens naar de tweede rechterkamer, de ventrikel, gestuwd. Wanneer de rechterhartkamer samentrekt, voert deze het bloed naar de longen, waar het bloed wordt ontdaan van het koolzuurgas dat het heeft opgeslagen en opnieuw wordt gevuld met zuurstof. Dit gereoxygeneerde bloed wordt naar de linkerboezem geleid en van daaruit in de linkerhartkamer gestuwd. Deze cyclus wordt bij elke hartslag herhaald.
Het bloedvatenstelsel bevat ongeveer 5 liter bloed. Elke hartslag mobiliseert ongeveer 60 ml bloed.
Hartslag
Deze precisiemechanica wordt geregeld door een automatisch pacingsysteem in de wand van de rechterboezem, zodat het hart zijn eigen pacemaker heeft.
Het stimulatiecentrum wordt de sinusknoop genoemd. Dit is een groep cellen die de eigenschap hebben zich automatisch op ritmische wijze samen te trekken en de samentrekking van alle cellen van het hartspierweefsel van de een op de andere teweeg te brengen volgens een zeer nauwkeurig circuit. Bij de samentrekking zijn eerst de twee boezems en dan de twee kamers betrokken. De twee boezems trekken gelijktijdig samen, evenals de twee hartkamers. De samentrekkingsfrequentie van de cellen van de sinusknoop komt overeen met de hartslag, die varieert naar gelang van de behoeften van het lichaam. In rust is de hartslag ongeveer 50 tot 70 slagen per minuut. Tijdens de training kan het meer dan 200 zijn.
Coronaire circulatie
Aangezien het hart een spier is, heeft het ook zuurstof en glucose nodig. Deze elementen worden bevoorraad door een speciaal arterieel netwerk, het coronaire netwerk, dat zich aan de oppervlakte van het hart bevindt en de bijzonderheid heeft dat de bloedcirculatie plaatsvindt tijdens de periode waarin de hartkamers niet samentrekken, d.w.z. de diastole.
Cardiovasculaire abnormaliteiten
Elk van de onderdelen van het systeem kan abnormaal functioneren, afzonderlijk of meer in het algemeen. De meest voorkomende hartproblemen zijn :
Uw gezondheid, in het hart van onze aandacht