loader image

Voeding

Voeding is een van de belangrijkste elementen voor het behoud van onze gezondheid. Onze eetgewoonten spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Te veel cholesterol in het bloed, hoge bloeddruk, corpulentie, … zijn risico’s die we door een evenwichtige voeding kunnen uitschakelen.

 

Het is moeilijk om van eetgewoonten te veranderen, omdat daarmee tradities en gewoonten worden doorbroken die vaak teruggaan tot de kindertijd.

Wat is een evenwichtige voeding?
Een evenwichtige voeding is vergelijkbaar met een mediterraan dieet, d.w.z. :

 

  •     beperkt in dierlijke vetten en zoetigheden,
  •     waarbij voorrang wordt gegeven aan verse groenten en fruit,
  •     zetmeelrijk voedsel en volkorenbrood,
  •     het gebruik van olijf- en koolzaadolie en de voorkeur voor vis boven vlees

 

Het gaat er niet om “zich iets te ontzeggen”, maar om gevarieerd te eten. Als we een evenwichtige voeding in twee punten zouden moeten samenvatten, dan zouden dat diversiteit op het bord en regelmaat van de maaltijden zijn.

 

De evenwichtige plaat :

 

  •     1/4 van de eiwitplaat: vlees, vis, eieren, kaas, enz.
  •     1/2 van de groenteschotel: rauw of gekookt
  •     1/4 van het bord zetmeelrijke voedingsmiddelen: pasta, rijst, aardappelen, peulvruchten, granen, enz.

 

De gemiddelde aanbevolen calorie-inname waarden :

 

Mannen

Vrouwen

Sedentaire activiteit

2100 Kcal/dag

1800 Kcal/dag

Matige lichaamsbeweging

2500 à 2700 Kcal/dag

2000 Kcal/dag

Sterke fysieke activiteit

3000 à 3500 Kcal/dag

2400 à 2800 Kcal/dag

Tussendoortjes zijn een van de belangrijkste oorzaken van een onevenwichtige en te rijke voeding.

De kenmerken van het mediterrane dieet

  • Een groot deel van het dieet bestaat uit plantaardig voedsel. Fruit, groenten, brood en andere graanproducten, aardappelen, gedroogde erwten en bonen, zaden en oliehoudende zaden (noten, amandelen, enz.) zijn belangrijk.
  • Olijfolie, rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren, is alomtegenwoordig.
  • Voedsel van dierlijke oorsprong wordt slechts in kleine hoeveelheden geconsumeerd: weinig rood vlees, 0 tot 4 eieren per week. Vis en gevogelte zijn goed vertegenwoordigd.
  • Kaas, vooral verse kaas, yoghurt en andere gefermenteerde melkdranken worden dagelijks geconsumeerd, terwijl andere zuivelproducten (melk, room, zuiveldesserts en roomijs) vrijwel ontbreken.
  • Wijn, hoofdzakelijk rode wijn, wordt regelmatig gedronken: één tot twee glazen per dag, maar alleen bij de maaltijd.
  • Tenslotte wordt in het mediterrane dieet een belangrijke plaats ingeruimd voor knoflook en vele aromatische kruiden vol antioxidanten, waarvan de voordelen geleidelijk aan worden ontdekt.


Overgewicht
Als we te veel eten, slaat het lichaam overtollige energie op in ons vetweefsel. De voedselinname kan excessief zijn in kwantiteit of kwaliteit. Mensen met overgewicht onderschatten vaak hun voedselinname. Tussendoortjes zijn vaak de oorzaak van overgewicht. Met overgewicht bedoelen we overtollig vetweefsel of vetmassa.

Kijk uit voor verborgen vetten!
We consumeren vaak te veel vet zonder dat we het beseffen. Het is gemakkelijk om de olie te zien die uit gefrituurd voedsel sijpelt, het vet in reuzel of de kleverigheid van bepaalde vleeswaren, maar hoe zit het wanneer we chocolade eten, van een gebakje genieten of als dessert van een kaasplankje smullen?

Vet is een geweldige bron van energie: 9 calorieën per gram en vet voedsel maakt steeds meer deel uit van onze menu’s. Vette voedingsmiddelen hebben vaak meer smaak en een aangename textuur, waardoor ze aantrekkelijker zijn. De manier waarop we ons voedsel koken en bereiden is ook van invloed op overtollig vet. Gebakken voedsel, de toevoeging van room, mayonaise en dergelijke maken allemaal deel uit van onze eetgewoonten.

Waar de banketbakker gaat, gaat de groentebakker niet

In tegenstelling tot vette levensmiddelen en zoetigheden, is onze consumptie van groenten en fruit te laag.

Als we voldoende gekookte en rauwe groenten eten, zal onze maag voller zijn en minder snel om een aanvulling op de maaltijd vragen. Ook dit is een manier om te voorkomen dat u gaat snoepen of dat u zich volpropt met gefrituurd voedsel of energiedesserts.

Opzij, elimineren!
Een zittende levensstijl, gebrek aan lichaamsbeweging en te veel eten zijn de belangrijkste ingrediënten van overgewicht.

De levensstijl van vandaag vraagt steeds meer bereidheid om energie te verbruiken. Van de lift tot de afstandsbediening, de auto en de diensten thuis, alles is ontworpen om ons energie te doen besparen. De enige manier om dit tegen te gaan, behalve de trap oplopen en naar de bakker gaan, is tijd vrijmaken voor sport.