Voeding is een van de belangrijkste elementen voor het behoud van onze gezondheid. Onze eetgewoonten spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Te veel cholesterol in het bloed, hoge bloeddruk, corpulentie, … zijn risico’s die we door een evenwichtige voeding kunnen uitschakelen.
Het is moeilijk om van eetgewoonten te veranderen, omdat daarmee tradities en gewoonten worden doorbroken die vaak teruggaan tot de kindertijd.
Wat is een evenwichtige voeding?
Een evenwichtige voeding is vergelijkbaar met een mediterraan dieet, d.w.z. :
Het gaat er niet om “zich iets te ontzeggen”, maar om gevarieerd te eten. Als we een evenwichtige voeding in twee punten zouden moeten samenvatten, dan zouden dat diversiteit op het bord en regelmaat van de maaltijden zijn.
De evenwichtige plaat :
De gemiddelde aanbevolen calorie-inname waarden :
Mannen | Vrouwen | |
Sedentaire activiteit | 2100 Kcal/dag | 1800 Kcal/dag |
Matige lichaamsbeweging | 2500 à 2700 Kcal/dag | 2000 Kcal/dag |
Sterke fysieke activiteit | 3000 à 3500 Kcal/dag | 2400 à 2800 Kcal/dag |
Tussendoortjes zijn een van de belangrijkste oorzaken van een onevenwichtige en te rijke voeding.
De kenmerken van het mediterrane dieet
Overgewicht
Als we te veel eten, slaat het lichaam overtollige energie op in ons vetweefsel. De voedselinname kan excessief zijn in kwantiteit of kwaliteit. Mensen met overgewicht onderschatten vaak hun voedselinname. Tussendoortjes zijn vaak de oorzaak van overgewicht. Met overgewicht bedoelen we overtollig vetweefsel of vetmassa.
Kijk uit voor verborgen vetten!
We consumeren vaak te veel vet zonder dat we het beseffen. Het is gemakkelijk om de olie te zien die uit gefrituurd voedsel sijpelt, het vet in reuzel of de kleverigheid van bepaalde vleeswaren, maar hoe zit het wanneer we chocolade eten, van een gebakje genieten of als dessert van een kaasplankje smullen?
Vet is een geweldige bron van energie: 9 calorieën per gram en vet voedsel maakt steeds meer deel uit van onze menu’s. Vette voedingsmiddelen hebben vaak meer smaak en een aangename textuur, waardoor ze aantrekkelijker zijn. De manier waarop we ons voedsel koken en bereiden is ook van invloed op overtollig vet. Gebakken voedsel, de toevoeging van room, mayonaise en dergelijke maken allemaal deel uit van onze eetgewoonten.
Waar de banketbakker gaat, gaat de groentebakker niet
In tegenstelling tot vette levensmiddelen en zoetigheden, is onze consumptie van groenten en fruit te laag.
Als we voldoende gekookte en rauwe groenten eten, zal onze maag voller zijn en minder snel om een aanvulling op de maaltijd vragen. Ook dit is een manier om te voorkomen dat u gaat snoepen of dat u zich volpropt met gefrituurd voedsel of energiedesserts.
Opzij, elimineren!
Een zittende levensstijl, gebrek aan lichaamsbeweging en te veel eten zijn de belangrijkste ingrediënten van overgewicht.
De levensstijl van vandaag vraagt steeds meer bereidheid om energie te verbruiken. Van de lift tot de afstandsbediening, de auto en de diensten thuis, alles is ontworpen om ons energie te doen besparen. De enige manier om dit tegen te gaan, behalve de trap oplopen en naar de bakker gaan, is tijd vrijmaken voor sport.
Uw gezondheid, in het hart van onze aandacht